Liquid Wind seeks environmental permits for first facility (Samråd om miljötillstånd)

O%CC%88vik+Energi+Facility.jpg

Liquid Winds första anläggning FlagshipONE planeras att etableras i Örnsköldsvik i anslutning till det kommunala energibolaget Övik Energi AB:s kraftvärmeanläggning Hörneborgsverket, lokaliserad i det så kallade Domsjöområdet.

Domsjöområdet är ett industriområde med lång industriell historia. I området finns ett kluster av industriföretag för produktion av bland annat pappersmassa och kemiska produkter.

I kraftvärmeanläggningen används förnyelsebara biogena bränslen för att producera elkraft samt ånga till industrin i Domsjöområdet samt värme till bostäder och byggnader i staden Örnsköldsvik. I direkt anslutning till kraftvärmeverket finns en tankpark med hamnanläggning för utlastning av flytande bränslen till fartyg.

Under 2021 kommer en ansökan om miljötillstånd för FlagshipONE att lämnas till mark- och miljödomstolen i Umeå. Arbetet med ansökan om miljötillstånd för FlagshipONE har pågått sedan årsskiftet 2020/2021.

Just nu pågår den så kallade samrådsprocessen som är reglerad i lagstiftningen (Miljöbalken) och utgör en viktig del i arbetet med att ansöka om ett miljötillstånd. Under samrådet ges lokala och nationella myndigheter,  kringliggande verksamheter, närboende och andra intressenter möjlighet att få information om den planerade verksamheten, ställa frågor och lämna synpunkter. Syftet med samrådet är att de frågor som är relevanta för närboende och samhället i övrigt ska samlas in och tas hänsyn till i den fortsatta tillståndsprocessen.

Som information till de berörda finns ett så kallat samrådsunderlag. Av underlaget framgår bland annat den planerade verksamhetens omfattning, utformning, lokalisering och den förväntade miljöpåverkan.

Vill du ta del av samrådsunderlaget finns det att ladda ner här. OBS - Samrådsunderlaget har reviderats 2021-05-12.

Om du vill lämna synpunkter eller ställa frågor finns information om detta i samrådsinbjudan här.

Previous
Previous

Carbon Clean provide carbon capture technology and expertise to produce eFuel

Next
Next

Alfa Laval becomes partner in unique Power-to-X consortium